,,Sme iní, nie horší…“ alebo keď umenie spája osudy

Pri potulkách po centre Spišskej Novej Vsi som natrafila na ,,Galériu netradičných umení“. Názov galérie ma okamžite oslovil. Rozhodla som sa teda, že nazriem do vnútra. Pri vstupe som ešte netušila, aký zaujímavý objav na mňa čaká.

Galéria netradičných umení. Podľa názvu by ste asi očakávali nejaké zvláštne výtvory alebo rozporuplné kontroverzné obrazy a pračudesné vynálezy. Nič z toho som tam však nenašla. Našla som sériu nádherných fotografií z celého sveta. Fotografie boli zachytené očami výnimočného fotografa. Priznám sa, že keď som videla zábery, ktoré urobil a uvedomila som si, aké nádherné veci videl, trošička som mu závidela.

Výstava niesla názov ,,Letom svetom“ a jej autor, Miloš Greisel, v nej priniesol Slovákom kúsky sveta vzdialeného tisícky kilometrov.

,,Najväčšou inšpiráciou pre fotografa je tajomná krása podzemia. Počas výprav v baniach zúročil nahromadené skúsenosti horolezca, speleológa a baníka. Ako tvrdí, najviac mu učarovali štôlne v okolí Hnilčíka.“

Zaujal ma spôsob, akým sa na svoje objekty díval. Nie ako fotograf, skôr ako človek, ktorý hľadal príbeh. Akoby sa snažil prečítať to, čo nebolo napísané.

Nepatrím k tým, ktorí si nechávajú fotografie v domácom archíve. Vďačne ich darujem pre radosť každému, koho potešia.“ 

Krásne zábery, ktoré jednoznačne obohatili môj život, neboli to jediné, čo som v galérií objavila. Zistila som, že galéria povoľuje vystavovať komukoľvek, dokonca zadarmo. Každý, kto si myslí, že má čo svetu ukázať, je vítaný. Fotíte? Maľujete? Vytvárate sochy alebo iné diela? Galéria netradičných umení je cesta, ktorou môžete ísť a urobiť svet lepším, krajším, zábavnejším… akýmkoľvek len chcete.

Ak galériu navštívite, určite nevynechajte obchodík s výrobkami ľudových remeselníkov Spiša, ktorý k nej patrí. Všetky výrobky, ktoré tu môžete nájsť, vyrobili s väčšou či menšou pomocou zdravotne znevýhodnení remeselníci. V predajni suvenírov nájdete všeličo od krásnych keramických hrnčekov s folklórnou tematikou, cez výrobky z čipky, neobyčajné svietniky vyrobené z dreva až po jedinečných keramických anjelov a omnoho viac.

S prázdnymi rukami zaručene neodídete, a zároveň Vás bude hriať pri srdci dobrý pocit, že ste podporili ľudí, ktorým síce osud veľmi neprial, no dokázali aj so zlými kartami zahrať majstrovskú hru.

Celý tento projekt, od galérie cez remeselnú dielňu až po obchod, zastrešuje Občianské združenie Spiša – Sme iní, nie horší.

,,Občianske združenie Spiša – Sme iní, nie horší – v spolupráci s Domovom sociálnych služieb vytvára podmienky pre začlenenie prijímateľov sociálnych služieb do sociálneho prostredia. Aktivitami v Galérii netradičných umení – remeselnej dielni a predajni vyrobených suvenírov pomáhame búrať bariéry medzi majoritnou spoločnosťou a zdravotne a mentálne postihnutými.“

Ku galérií a predajni suvenírov patrí aj remeselná dielňa, kde sa všetky tieto kúzla rodia a vytvárajú. Každý z výrobkov je unikátny, nenájdete dva rovnaké, takže si domov odnesiete skutočne neopakovateľný a vzácny kúsok. Pre milovníkov originality je predajňa tým pravým miestom.

Naším cieľom je pripomenúť spoločnosti, že medzi nami žijú aj takíto ľudia. Sú iní, ale nie horší. Je to prvá lastovička, pretože takéto dielne doteraz sídlili len v samotných domoch sociálnych služieb. V tejto dielni predstavujeme naše remeslá, dokonca výrobky pred očami návštevníkov vytvárame. Zhotovené suveníry sú na predaj. Takýmto spôsobom si chceme zarobiť na ďalšie aktivity.“ 

Podľa môjho názoru je úžasné, ako sa dokážu ľudia spojiť pre dobrú vec a veľmi často je to práve umenie, ktoré spája. Rôzni ľudia s rôznymi osudmi sú odrazu súčasťou jedného celku a prostredníctvom tejto spolupatričnosti pomáhajú iným a prispievajú svojím kúskom do skladačky sveta, v ktorom chcem žiť.

Radka Vargová

Zdroje:

https://www.chmelnica.sk/article-item-sk/milos-greisel-nepatrim-k-tym-ktori-si-nechavaju-fotografie-v-domacom-archive/

https://navstevnik.spisskanovaves.eu/co-vidiet/muzea-a-galerie/galeria-netradicnych-umeni/

http://smeini.sk/full-width/

Foto: Radka Vargová