Modrotlač sa vrátila do našich šatníkov. Ako spoznáte remeselný originál?

Oblečenie so vzorom modrotlače sa v posledných rokoch teší veľkej obľube. Na našom území sa pritom vyrába už vyše 400 rokov. Za originálnu modrotlač sa považuje modro farbená látka, ktorá sa ozdobuje potláčaním vzoru pomocou tzv. rezervy – zmesi zamedzujúcej zafarbenie látky v mieste vzoru.

V slovenských ľudových odevoch sa modrotlačová látka objavila v 19. storočí. Vďaka regionálnej rozmanitosti a množstvu remeselných dielní sa šírila až do 20. storočia, a to najmä na vidieku. V mnohých oblastiach dokonca nahradila ľudové kroje. Obrazce na modrotlači boli inšpirované kresťanskými motívmi či kvetmi – odrážali tak kultúru obyvateľstva, v ktorej vznikali. O historickom pôvode modrotlače a jej šírení na Slovensku sa dočítate v tomto článku.

Neskôr využiteľnosť modrotlače postupne ustupovala. Od druhej polovice 20. storočia sa dopyt po týchto výrobkoch výrazne znížil. Zapríčinil to zákaz súkromného podnikania pri nástupe komunizmu, po ktorom produkciu modrotlače prevzali výrobné družstvá a Ústredie ľudovej umeleckej výroby (ÚĽUV). ÚĽUV v tom čase spolupracoval s jednotlivcami – Elemírom Monštkom z Hranovnice a so Stanislavom Trnkom, ktorý udržiaval chod poslednej farbiarskej dielne v Púchove až do svojej smrti roku 2010. Počas najintenzívnejšej spolupráce s ÚĽUV-om vyprodukoval Stanislav Trnka ročne až okolo 20-tisíc metrov modrotlače.

Stanislav Trnka vo svojej púchovskej dielni v roku 1972 (Foto: puchovodedicstvo.sk)

Modrotlač a jej presah do moderného dizajnu

Po niekoľkých desaťročiach opätovne považujeme modrotlač za atraktívny vzor bežného i slávnostného oblečenia, ale obľube sa teší aj v interiérovom dizajne. Pri zachovávaní pôvodnej výroby modrotlače aj dnes zohráva významnú rolu ÚĽUV. Táto inštitúcia výrazne podporuje farbiarsku tradíciu realizovanú menšími remeselníkmi. Na Slovensku ich je už veľmi málo, pretože modrotlač je na dnešné pomery nielen finančne, ale aj časovo a materiálovo, náročná.

O kvalitatívne zachovanie modrotlače v modernom dizajne sa snaží zopár mladých pokračovateľov. Známu značku dnes tvorí Matej Rabada, pôsobiaci v oravskej Párnici, či Peter Trnka s dielňou v Ivanke pri Dunaji. Peter Trnka patrí k piatej generácii Trnkovcov, ktorá sa výrobe modrotlače venovala viac ako 100 rokov. V Ivanke dnes vyrába modrotlačové metráže, závesy či kvalitné obliečky pomocou zdedených nástrojov.

Ako spoznáte imitáciu modrotlače?

Pôvodní modrotlačiari si veľmi dobre strážili svoje tajomstvá výroby. Receptúra farby aj samotné postupy tvorili isté „know-how“ dielne. Avšak kvôli takémuto tajnostkárstvu remeslo zaniká, pretože si farbiarske rodiny svoje receptúry nechávajú pre seba.

Obchodníci s látkami si však vedia poradiť, aby uspokojili aktuálny dopyt. Na trhu zoženiete aj modrotlač, ktorá nebola vyrobená pôvodnými metódami. Ako tvrdia súčasní majstri remesla, za modrotlač sa dnes už vydáva takmer všetko modro-biele.

Modrotlač z dielne Petra Trnku (Foto Martin Kleibl)

 

Imitovanú modrotlač možno rozoznať veľmi jednoducho. Pri prvej metóde sa biele plátno potlačí rotačnými šablónami modrou farbou a vynechá sa biely vzor. Takto sa „modrotlačová látka“ v Číne vyrába na kilometre. Plátno je z rubovej strany biele, na rozdiel od tradičnej modrotlače, pri ktorej sa do kadí namáčajú celé kusy látok.

Ďalším spôsobom výroby je, že sa na modré plátno tlačí krycia biela farba. Z oboch strán je látka modrá, avšak biele vzory na povrchu sú gumovejšie. Vo veľkovýrobe sa dnes využíva najmä prvá metóda.

Na pravosť súčasnej modrotlače poukazuje aj originálnosť vzoru. Remeselníci väčšinou čerpajú zo vzorov jednotlivých regiónov. Tie bývajú rozličné naprieč celým Slovenskom. Okrem iného si vytvárajú aj vlastné autorské vzory, ktoré sú špecifické pre daného výrobcu.

Mnoho ľudí si v súčasnosti myslí, že remeselná výroba modrotlače na Slovensku zanikla. Opak je však pravdou. Aby sa slovenský trh s modrotlačou nezapĺňal imitáciami modrotlače, je potrebné výrazne podporovať výrobcov, ktorí toto remeslo ešte nezavesili na klinec.

 

Dominika Grošková

 

Zdroje:

http://www.uluv.sk/sk/encyklopedie/tradicne-remesla-a-domacke-vyroby/tradicne-remesla-a-domacke-vyroby/modrotlaciarstvo/

https://soda.o2.sk/pribehy/dobre-a-pekne/400-rocny-postup-vyroby-modrotlace-znovu-oziva-vdaka-petrovi-trnkovi/

https://dennikn.sk/426407/za-modrotlac-sa-uz-vydava-takmer-vsetko-modro-biele-vravi-modrotlaciar-matej-rabada/

Titulná fotografia: Modrotlač z dielne Mateja Rabadu (Foto: https://www.miaumagazin.sk/)